2019. június 1., szombat

Würm kritika

A Würm szerepjáték segítségével a kőkorszakba, az utolsó jégkorszak idejére mehetünk vissza, és neandervölgyi és/vagy cro-magnoni emberekkel vadászhatunk mamutokra, kereshetjük a kapcsolatot a szellemekkel, vagy csak egyszerűen küzdhetünk a túlélésért.



A Würm két olyan dolgot kombinált, amit szeretek: a kőkorszak világát, hangulatát, és az Over the Edge rendszerére hajazó rules light szabályokat. Így elég egyértelmű, hogy miért vett meg kilóra. Sajnos sokáig nem lehetett kapni a könyvet fizikai formában, de úgy tűnik, csináltak egy utánnyomást, ami már kis hazánkban is elérhető.

Több olyan könyv, film és játék is van, ami hangulatában ehhez a korhoz köthető, pl. Michelle Paver Farkastestvér című könyve, illetve ezzel induló Ősidők krónikái sorozata; az I.e. 10.000 című film; a Far Cry Primal számítógépes játék; és bár sokkal sötétebb és betegebb hangulatú, de mégis ide köthető a Kingdom Death: Monster társasjáték is - kis módosítással simán el tudom képzelni, hogy a Würm rendszerével ilyen hangulatú kalandokat meséljek.

Az Over the Edge rendszeréhez képest a legnagyobb változás, hogy az Erősségek és Gyengeségek nem szabadon választhatók, hanem megadott listákból. Úgy érzem, ez a kötöttség nem vált a játék kárára, főleg, hogy ezeknek a játék atmoszférájához illő elnevezéseket adtak.

Kiemelendő a rengeteg információ, amit a kőkorszakról kap az olvasó. Lényegében mindenféle előképzettség nélkül, csak az alapkönyvet elolvasva megkapunk mindent, ami egy jégkorszaki kaland meséléséhez kell.


Negatívumként talán egyedül a könyv szerkesztését tudnám kiemelni. Nem minden esetben könnyű megtalálni egy adott információt, mert néha (legalábbis számomra) nem a leglogikusabb helyen van leírva, és még tárgymutató sincs, ami segítené a keresést. Hiányolok még egy rövid összefoglalást is a karakteralkotásról, ami meggyorsítaná ezt a folyamatot.

A képek barlangrajzokra hajazó stílusa is bejön, és szerintem jól illik a játék hangulatához.

Összefoglalva, a Würm szerepjáték nem tökéletes, de az én fogalmaim és elvárásaim szerint közel áll hozzá. Ha valakinek csak halvány affinitása is van a kőkorszakhoz, mindenképpen próbálja ki!

11 megjegyzés:

  1. A Würm RPG az én érdeklődésem is felkeltette, kiskorom óta nagyon érdekel a kőkorszak világa. Szívesen kipróbálnám ezt a rendszert. Érdeklődni szeretnék, hogy volt-e már alkalmad vele játszani, és az alapján milyen tapasztalataid vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno felkészültem az egyik gyári modulból egy mesére, de sajnos nem jött össze, így még nem tudok személyes tapasztalatok alapján véleményt mondani.

      Törlés
  2. Érdeklődni szeretnék, hogy tervezel-e ehhez a játékhoz csapatot keresni?
    Ha valamikor szerveznél hozzá csapatot, szívesen csatlakoznék (amennyiben Budapesten lenne a játék).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelenleg nem valószínű, hogy belefér az időmbe ez a játék, de ha egyszer összejön, eszembe fogsz jutni, mint vállalkozó kedvű játékos.

      Törlés
  3. Hello...
    Hamarosan meg lesz az alapköny és az összes kiegészítő. Tervezek egy party-t, ha esetleg érdekel Benneteket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha találunk megfelelő időpontot, egy próbát mindenképpen megér.

      Törlés
  4. Hello.
    Indul egy online kampány a würm-ben...ha esetleg érdekel valakit :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól hangzik. Tudsz írni részleteket? Mikor, milyen gyakorisággal, milyen platformon, stb?

      Törlés
    2. Hetente/kéthetente Messengeren zajlana a dolog hétköznaponként kb. 17-22 között. Két játékos már van (ill. lehet, hogy csak egy), a kezdőhelyszín térképét épp készítem...minden meg van hozzá (alapkönyv, dm screen és a három hivatalos kiegészítő), alapesetben az ismerkedő játék után a hivatalos modulokat terveztem lemesélni (már ha az nem ismert a játékosok számára).

      Törlés
    3. Jól hangzik, de sajnos úgy tűnik, hogy az én időmbe nem fog beleférni. De hátha itt feltűnik még valakinek a lehetőség.
      Nektek jó játékot! És ha esetleg lesz élménybeszámoló, az érdekel.

      Törlés
    4. ó de kár...azért köszi.

      Törlés