2018. december 30., vasárnap

LexOccultum kritika

A LexOccultum szerepjáték lehetőséget nyújt, hogy elmerüljünk a 18. század okkult és természetfeletti rejtélyeiben, és behatoljunk a titkos társaságok berkeibe.


A Lex Libris könyv remek információforrás a 18. századi világ, a titkos társaságok és még a titkosírások terén is. Nekem kifejezetten tetszett a részletes történelmi összefoglaló, ami a Biblia alapján írja le a múltat a teremtéstől Jézus születéséig, onnan pedig már a történelemórákon tanult eseményeket. Egyrészt ez jó képet nyújt arról, hogy a 18. században hogyan látták a történelmet, másrészt megfelelő frissítés annak, akinek az iskola már túl régen volt.

Tetszik a szabad karakteralkotási folyamat, ami nincs lekorlátozva kasztokkal és egyéb limitekkel, hanem a játékosok szabadon oszthatják el az alkotópontokat tulajdonságokra, képzettségekre és hatalmi pozíciókra. A képzettségek háromszintű tagolása elsőre furcsának tűnik, de jobban belegondolva csak a más rendszerekben is létező specializációk rendszere lett kiterjesztve. Ennek ellenére szerintem nem ártott volna néhány mintakaraktert berakni az alapkönyvbe, hogy a játékosoknak támpontot adjanak, milyen arányban érdemes megosztani az alkotópontokat főképzettségek, diszciplínák és specializációk között. Optimalizáló énem azt mondja, hogy először érdemes a főképzettségeket minél magasabb értékig feltolni, mert ezekért kapjuk a legszélesebb körben használható tudást, és csak a maximális 10-es szint elérés után növeljük a diszciplínákat, de ennek ellentmond, hogy bizonyos akcióknál a főképzettségek értéke mellett vagy helyett, a megfelelő diszciplínák és specializációk értéke (is) számít (pl. gyógyítás, kezdeményezés).


Egyik legnagyobb fájdalmam, hogy karakterlapot egyik könyvben sem találunk. Habár online letölthető, azért néha örültem volna, ha rá tudok nézni a szabályok olvasása közben.

A rendszer rules heavy a javából. Ha valaki szeret elmerülni a részletes szabályokban, a képzettségek és fegyverek optimalizálásában, és ha megfelelő támpontot keres speciális esetekben használt módosítókra, ebben a játékban mindezt megtalálja. Én akkor éreztem, hogy kicsit túltolták, amikor egy harmad oldalnyi táblázatot találtam annak meghatározására, hogy a viselt ruha minősége és újdonsága alapján (mindkettő 10-es skálán megadva) mekkora módosítót kapunk az első benyomás próbára. És ez csak egyetlen módosító a próbára a több másik közül.

Nekem furcsának tűnik a könyvek és tartalmuk felosztása. Elméletileg az Alter Ego tartalmazza a játékosoknak szánt információkat, beleértve a karakteralkotást és a felszereléseket. A Lex Libris lenne a Mesélők könyve, ami a szabályokon kívül a világról szóló olyan információkat is tartalmaz, ami nem tartozik a játékosokra (pl. a titkos társaságok, céljaik, felépítésük, beavatási módszereik stb.). Ennek ellenére a szabályok ismerete nélkül elég nehéz értelmezni a karakteralkotás folyamatát, hogy megértsük, melyik képzettség, diszciplína és specializáció mire lesz jó, és egyáltalán hogyan is fogjuk figyelembe venni ezek értékeit pl. egy egyszerű képzettségpróbánál.

A harci szabályok leírása is problémás. Szinte minden ide vonatkozó információ a Lex Libris megfelelő fejezetében található, kivéve a sebzés leírása, ami az Alter Ego felszerelések fejezetébe került. A harci akciók felsorolása sem egyértelmű számomra, mert ezek némelyike külön akció, amit végre lehet hajtani és képzettségpróbát kell rá dobni, némelyik viszont csak harci helyzet, ami egy normál harci akció célszámát vagy harcpont-költségét módosítja.


Sajnos néhány hiba is becsúszott a szerkesztésbe. A harcról szóló fejezetben, a harci akciókat tartalmazó táblázatról azt írták, fel van tüntetve benne, hogy melyik számít fegyverrel végrehajtott akciónak (aminek számát korlátozza a fegyver típusa), de ez az információ hiányzik a táblázatból. A mágikus hatások leírásánál, a hatás létrehozásához szükséges célszám kiszámítási képletében a formula nehézségét elméletileg ki kell vonni a célszámból, de minden formulánál ez a nehézség negatív szám, így ezek alapján a próba könnyebb lenne. Viszont a leírás alapján egyes varázslatok létrehozása igen komoly tudást és előkészületeket igényel, és nem hiszem, hogy egy 15-ös értékű módosítót könnyítésként kellene használni.

Ezen kívül a formuláknál az is zavaró, hogy a szükséges anyagi komponensek listájánál legtöbbször fel van sorolva a formulát tartalmazó könyv, amelyből a formula megtanulható, és nem egyértelmű, hogy ez csak a tanulás miatt van megadva, vagy a többi anyagi komponenshez hasonlóan a varázslat létrehozásakor ott kell lennie, mert nélküle a hatás nem jöhet létre.

A szerkesztési hibák ellenére egy gyönyörű kialakítású, komplex, jól összerakott rendszert és világot kapunk, ami lehetővé teszi, hogy lényegében bármilyen jellegű karakterrel felkerekedjünk egy okkultizmussal átitatott 18. században.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése